Összegyűjtött szerelmeim

Összegyűjtött szerelmeim

dzsessznovellák, elbeszélések, tárcák (Szív Ernő álnéven)

Szív Ernő összegyűjtötte szerelmeit. Néha szabályos elbeszéléssel, néha tárcával, néha egy mondattal, néha csak egyetlen jelzővel adózott nekik... Szív Ernő, a közismert hírlapíró, elbeszélések, regények és színpadi művek alkotója-szereplője, tárcarovarok vezető munkatársa ebben a könyvben saját életének történetét mondja el, mégpedig különleges szempontból: egyetlen nagy gyűjteménybe foglalta azokat a nőket – fiatal lányokat és érett szépasszonyokat, világhíres ragyogó szépségeket és a szürke hétköznapok megkerülhetetlen részeseit, tisztességben megőszült családanyáktól a névtelen utcalányokig –, akiket szeretett, és akik szerették őt. Összegyűjtötte szerelmeit, néha szabályos elbeszéléssel, néha tárcával, néha egy mondattal, néha csak egyetlen jelzővel adózott nekik – ám mindegyikükről megemlékezett, és hosszabb-rövidebb ideig mindegyiküket főszereplővé léptette elő. Történhet-e ennél több? Az Összegyűjtött szerelmeim írásai választ adnak erre a kérdésre.


Márton László: Szív-ügyek


Ketten egy új könyvrol - Szív Erno: Összegyujtött szerelmeim (Dzsessznovellák, elbeszélések, tárcák). Magveto Könyvkiadó, 2003. 294 oldal, 1990 Ft


Utoljára öt évvel ezelott írtam Szívrol az ÉS-be, akkor a Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt? címu tárcagyujtemény kapcsán. Írásom egyik, ma is érvényesnek látszó megállapítása az volt, hogy Szív Erno azonos Darvasi Lászlóval, viszont Darvasi László nem azonos Szív Ernovel. Hogy miért és miképp van ez így, azt ma már, Darvasi életmuvének ismeretében, legalábbis A könnymutatványosok legendája óta fölösleges volna részletesen taglalni. Inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy Szívnek is alakul az életmuve, igaz, nem annyira gyorsan és látványosan, mint Darvasié. Nem elsosorban a mennyiségi változásra gondolok (ez a harmadik Szív-kötet), inkább arra, hogy az elozo kötethez képest az itt olvasható elbeszélések, tárcák és "dzsessznovellák" együttesében határozottan kirajzolódik egy univerzalista kispróza-poétika.