Litera

Esterházy Péter naplójából

„Én nem akartam őt, ezt az állatot, és viszonyom sincsen hozzá semmi!”

E. P.


„Ballagok le az emeletről, és hallom, beszél hozzá. Amikor villámlik, dörög, néha még meg is simogatja.”

Esterházy Zsozsó


Álmomban prímszám voltam, és ebet vettem magamnak – illetve famíliámnak, amely család ágas-bogas, sokan vagyunk, szerintem elegen, reggelenként nézem is őket, mint bécsi testőrhuszár a fényes gombjait,

Bovaryné,

én,

édesapám, édesanyám,

megint csak én,

nőm, mint kinek én, mit is tagadjam fényes hímje is vagyok,

illetve az utódok, akik már kiröpültek,

a legkisebbnek, a dobosnak, valami katalán jogdíjból vettem összkomfortot, hogy lássa, nem csak a szigor, de a szeretet is nagy bennem.

És most lesz egy kutyám is.


Nemi szerv beszéd

Elhangzott a litera első, Szervest című előszilveszterén

Hölgyeim és uraim, kedves barátaim! Mint bizonyára hallották, Kubában hétkilós leánygyermek született, anélkül hogy a szülőszoba fényében megvillant volna a császármetszéshez használatos rettenetes kubai henteskés. Amikor ilyesféle témákban mankóztatjuk bicegő képzeletünket, mindig szóba jön, mit jön, máris az első bekezdésbe furakodik a méret, mint fontossági tényező.


Darvasi László: A hang története

A Borzasztó együttes

A Borzasztó együttes hihetetlen népszerűségnek örvendett nem csak a Fővárosban, hanem a világ egyéb tájain is. Persze, ahogy ez már lenni szokott, a Borzasztó az új szemléletű dalaival, szókimondó szövegeivel rendre jókora viharokat kavart és botrányokat okozott. Sokan támadták az együttest, például öreg bácsik és nénik nyomban lekapcsolták a rádiót, ha abból a Borzasztó valamelyik száma harsogott. A fiatalok azonban imádták a Borzasztót. Hűségesen utánozták a fiúkat, ha azok hosszú hajjal jártak, ők is megnövesztették a sajátjukat, és ha piros cipőben topogtak a színpadon, másnap tele voltak az iskolák piros cipős gyerekekkel. A Borzasztó egyik leghíresebb száma a Májas hurka, véres hurka volt.


Azért a rém veled van

Nagyvizit Darvasi Lászlónál

- Hogyan érintett, hogy magasan az idén megjelent Trapiti lett az eddigi legsikeresebb köteted? Minek tulajdonítod ezt? Játszik-e szerepet benne a műfaja, az a tény, hogy kiadót váltottál, s bármi egyéb külső szempont - például a kortárs gyerekirodalom reneszánsza?


- Valamikor január végén leültünk Morcsányi Gézával, ő ugye a Magvető igazgatója. Akkor, jó három hónap után, a Trapiti úgy másfélezer eladott példánnyal bírt. E számadatot mindketten némi csalódással konstatáltuk. Nem csak a Trapiti, de a többi ősszel megjelenő gyerekkönyv és egyéb irodalmi kalandozások helyzetét két esemény befolyásolta komolyan a könyvpiacon. Egyrészt a felrobbant Nobel-díj, másrészt a "Hogyan tudok végre kúrni?" -típusú könnyűfogalmazású szakirodalom tobzódása szűkítette azt az egyébként sem túlzottan széles keresleti sávot, amiben mi mozoghattunk.


Szerelmes levél Kiss Noémi íróhoz!

Darvasi László Kiss Noéminak címzett irodalmi vallomását a litera Love Parade című, 7. előszilveszteri partiján hallhatta a közönség.