Író-olvasó találkozó Darvasi Lászlóval

A Litera író-olvasó találkozóin az író és olvasója közvetlen párbeszédéhez kínálunk teret, lehetőséget - annak reményében, hogy mindez eleven, izgalmas, minden feszengést, hivatalosságot kiiktató diskurzusokhoz vezet. Legyen hát Ön, aki kérdez – most Darvasi László válaszol.

Egy kínai bukméker meggyilkolása - Írómozi Darvasi Lászlóval

A Litera és a Nyitott Műhely Írómozijában február 27-én 19 órától John Cassavetes Egy kínai bukméker meggyilkolása című filmjét vetítjük, melyet Darvasi László választott erre az estére. A vetítés után Keresztury Tibor beszélget az íróval. 

MAGYAR LAGÚNÁK - Konferencia Darvasi László művészetéről Szeged, 2009. okt. 16-17.

Darvasi László Virágzabálók című regénye az idei Könyvhéten látott napvilágot, ezzel egy időben a Magvető Kiadó újra megjelentette a szerző előző regényét,  A könnymutatványosok legendáját. A Virágzabálók című regény fő helyszíne Szeged, a cselekmény a reformkor és a nagyárvíz közötti időszakban játszódik, és jelentős mértékben épít a környék akkori kulturális és etnikai sokféleségére, történelmi hagyományaira. Mivel idén emlékezünk meg a szegedi nagyárvíz 130. évfordulójáról, a regény sajátos aktualitással is bír a városban, ám elmondható, hogy országosan is nagy várakozás előzte meg.


Virágzabálók Békés megyében


2009. október 1-jén a Békés Megyei Jókai Színház Stúdiószínházában vendégeskedett Darvasi László a Békés Megyei Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság vendégeként. A Virágzabálás című irodalmi est házigazdájaa: Szabó Tibor Benjámin író, szerkesztő volt. Az esten bemutatták a szerző Virágzabálók című regényét.


Darvasi László az egyik esélyese a Rotary Irodalmi Díjnak 2009-ben


A Rotary Irodalmi Díjat idén adják át második alkalommal. Olyan  magyar nyelven írott alkotás - regény, novella, verseskötetet – kaphatja meg, amely 2008. július 1. és 2009. június 30. között jelent meg és amely magas irodalmi értékén túl, leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét. A díj három millió forintos pénzdíjjal is együtt jár. Odaítéléséről kuratórium dönt, amelynek elnöki teendőit Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke látja el.


Darvasi új darabja: A gyújtogatók című tébolyjáték

2009 tavaszáig kellett leadnia művét annak a 10 drámaírónak, akit a Nemzeti Színház a 10 parancsolat egy-egy parancsolatának színpadi feldolgozására felkért. 2009 . május 31-én a Nemzeti Színházban vendégeskedtek az elkészült drámák szerzői, mindösszesen nyolcan.


A lojangi kutyavadászok


Hat évvel első kiadása után a Magvető Novellárium sorozatában újra kiadták Darvasi László A lojangi kutyavadászok című novelláskötetét.„Kínai novellák” – olvasható Daravasi László könyvének alcímében. Az elbeszélések gyűjteménye Kínába vezet bennünket, a császárok korába; uralkodók felvirágzásának és szükségszerű pusztulásának vagyunk a tanúi – vagy mégsem. Születésről és halálról, boldogságról és gyászról, hűségről és árulásról, igazságról és titokról, hatalomról és kiszolgáltatottságról, a valóságról és a valóság folyamatos kicsúfolásáról olvasunk – vagy mégsem.

Még a mindentudó Csin Akadémia sem ismerhet mindent, pedig a Csin Akadémiáról úgy hírlik, mindennel tisztában van és minden eszköz a rendelkezésére is áll, hogy képes legyen a megragadhatóról és a beláthatatlanról, a megtörténtről és a meg nem történtről egyaránt tudomást szerezni. Vagy mégsem?

A lojangi kutyavadász olvasója pontosan ugyanabban a helyzetben van, mint a Csin Akadémia. Elmerülhet a könyv világában, megtalálhatja az elbeszélések fortélyait, követheti izgalmas fordulatait, élvezheti a történetek klasszikus teltségét és modern csonkaságát, vagyis mindenről tudomást szerezhet – ha nyitva tartja a könyvet, akkor ehhez minden eszköz a kezeügyében is van. Ám sohasem mehet biztosra, kivéve akkor, ha azt keresi, amihez ezeknek az írásoknak a szerzője a legjobban ért: a mesét.


Literárium - Kortárs írók a Müpában - Darvasi László-est

Darvasi László-est a Müpa Üvegtermében. Műsorvezető-háziasszony: Veiszer Alinda

Darvasi László: A Háromemeletes Mesekönyv - kötetbemutató a szerzővel

A szerzővel Turi Tímea szerkesztő beszélget, a gyerekekkel Koncz Timea grafikus, a kötet illusztrátora rajzol, illetve a könyvben használt visszatérő alapformákból képeket épít.

Egy város - egy könyv, olvasásnépszerűsítő program 1. nap

A Somogyi-könyvtár 2013-ban is meghirdeti az Egy város – egy könyv programot, melynek lényege, hogy Szegeden minél többen olvassák el egy – a városhoz kötődő – szerző művét. „A város könyve” az idén Darvasi László Pálcika, ha elindul című mesekönyve.