Egy kínai bukméker meggyilkolása - Írómozi Darvasi Lászlóval

A Litera irodalmi portál és a Nyitott Műhely írói filmklubjában kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után - mint klasszikus filmklubban - beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.

Az írómozi korábbi vendégeivel készült beszélgetéseinket megtalálják jobbra, a kapcsolódó anyagainknál, valamint ebben a dossziéban.

Az Írómozi legújabb vendége Darvasi László lesz, aki JOHN CASSAVETES: EGY KÍNAI BUKMÉKER MEGGYILKOLÁSA (The Killing of a Chinese Bookie) című filmjét választotta. 

Cosmo Vitelli jól megélne az éjszakai klubjából, ám szenvedélyes szerencsejátékos. Emiatt azután állandóan pénzzavarban van, egyik adóssága követi a másikat. Épp egy tartozás visszafizetését ünnepli, amikor megint nem úgy forognak a lapok, ahogy kellene, és veszít. Nem is keveset, huszonhárom "lepedőt". Mort Weil hajlandó kisegíteni, cserébe egy kikötéssel: tegyen el láb alól egy kínai bukmékert. Vitelli válaszút elé kerül, vagy elvégzi a piszkos munkát, vagy a saját életét teszi kockára, hiszen jól tudja, hogy a fickó sohasem tréfál. Hosszas vívódás után rááll az alkura.

EGY KÍNAI BUKMÉKER MEGGYILKOLÁSA
(The Killing of a Chinese Bookie)
Színes amerikai filmdráma, 104 perc, 1976
Rendező: John Cassavetes, forgatókönyvíró: John Cassavetes, zeneszerző: Bo Harwood, operatőr: Mitch Breit, Al Ruban, producer: Al Ruban, látványtervező: Sam Shaw, produkciós vezető: Art Levinson, vágó: Tom Cornwell, művészeti vezető: Phedon Papamichael.
Szereplő(k): Ben Gazzara (Cosmo Vitelli), Azizi Johari (Rachel), Timothy Carey (Flo), Seymour Cassel (Mort Weil), Robert Phillips (Phil), Al Ruban (Marty Reitz), Morgan Woodward (John)


A FILM ITT MEGTEKINTHETŐ_
http://www.youtube.com/watch?v=K8KVXQ8GNzM

A FILMRŐL BŐVEBBEN ITT:
http://www.port.hu/egy_kinai_bukmeker_meggyilkolasa_the_killing_of_a_chinese_bookie/pls/w/films.film_page?i_film_id=548
http://ekultura.amz.hu/meta/kiado/cikk/2005-10-14+00%3A00%3A00/egy-kinai-bukmeker-meggyilkolasa-dvd